Jacobien Slegers

Van jongs af aan wist ik al dat ik later iets technisch met iets creatiefs wilde combineren. En inmiddels maak ik al ruim 30 jaar met ontzettend veel plezier sieraden. Ik ga er zelfs van zingen ondanks dat daar niet mijn talent ligt .

Ik heb veel verschillende kanten van het vak goudsmeden uitgeoefend. Zo heb ik gewerkt als goudsmid bij een juwelier. Als enige goudsmid, deed ik daar alle voorkomende reparaties . Ook heb ik 26 jaar lesgegeven aan cursisten edelsmeden . Wat ik daar zo leuk aan vond was de interactie, gewoon op menselijk vlak, maar ook op het vaktechnische vlak. Hun enthousiasme heeft mij meer dan eens uit een ontwerp dip getrokken. Die ontwerpen maak ik in mijn eigen atelier. In de eerste jaren waren dat vooral  eigen ontwerpen, die via galeries en winkels, als de Bijenkorf en galerie Guthschmidt in Den Haag, werden verkocht. 

In 2016 ben ik in de Walstraat 94 in Deventer gaan werken. Dit was een winkel met atelier waar verschillende goudsmeden samenwerkten als zzp’er. In 2019 ben ik een tijdje ingetrokken in Het Leeratelier in Den Bosch, wat helaas mede door corona opgehouden is. In beide winkels ben ik, naast mijn eigen ontwerpen, heel veel in opdracht gaan werken voor de klant. Door het persoonlijke karakter van de sieraden voegt dit een hele nieuwe dimensie toe aan mijn werk. Hierbij kunnen we uitgaan van nieuw materiaal wat ik inkoop, maar ook kan ik uitgaan van oude sieraden met een emotionele waarde om dat te verwerken tot een nieuw (herinnering)sieraad. Natuurlijk kunnen hier edelstenen, diamanten en gravures aan worden toegevoegd.

Bij een eerste gesprek probeer ik een beeld te krijgen van de klanten. Wat zijn de interesses? Welke stijl past bij hen? Voor Jessica en Erik, bijvoorbeeld, speelt de zee een hele belangrijke rol in hun leven. Dit neem ik dan als uitgangspunt voor mijn ontwerp van hun trouwringen. Als ik een ontwerp heb, komen we weer bij elkaar om dit samen te bekijken en te bespreken. Als er een keuze is gemaakt geef ik een prijsopgave. We komen in het hele proces verschillende keren bij elkaar, waardoor het uiteindelijk altijd een heel persoonlijk en ambachtelijk gemaakt sieraad wordt.

Bij mijn eigen ontwerpen kan van alles als inspiratiebron dienen. Architectuur van gebouwen en bruggen, natuur, gedachtes, vormen die ik tegenkom. Het liefst werk ik vanuit het materiaal. Ik heb een basis idee waar ik mee begin maar het echte resultaat ontstaat pas als ik bezig ben. Dat is ook de reden dat ik vaak vraag of het een probleem is als het uiteindelijke sieraad niet exact wordt zoals het ontwerp is. Ik blijf graag openstaan voor eventuele verbeteringen. In mijn ervaring leidt dit altijd tot een beter resultaat.

Spreekt mijn manier van werken jou aan? Maak dan een afspraak met mij. Dit kan je doen in de afspraken planner. Heb je een vraag? Stel deze dan in het formulier hieronder. Vind je het prettig om in je eigen vertrouwde omgeving in gesprek te gaan met mij over je nieuw te ontwerpen  sieraad , dan kom ik gewoon bij jou thuis; De goudsmid aan huis!